11 augustus 2022

Oegstgeest opnieuw in de top 10!

Al sinds 2011 stelt Bureau Louter jaarlijks, in opdracht van Elsevier Weekblad, een ranglijst op van de gemeenten in Nederland met de hoogste ‘woonaantrekkelijkheid’. Oegstgeest scoort jaar na jaar hoog in dit onderzoek. Dit jaar staat onze geestgemeente op de tiende plaats van Nederland, en is daarmee de aantrekkelijkste gemeente om te wonen in de provincie Zuid-Holland.

 

De ranglijst van Elsevier is gebaseerd op ‘harde cijfers’ voor 122 indicatoren en een objectief vastgestelde ‘weging’ van die verschillende indicatoren om te komen tot een totaaloordeel. De gegevens komen onder meer van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

 

Op de ranglijst van beste woongemeenten, die 6 augustus werd gepubliceerd, staat Leiderdorp op nummer 66 van de in totaal 344 gemeenten. Zoeterwoude staat op 24 (gestegen vanaf plek 71) en Voorschoten op 41 (33 plekken gedaald). Naast Voorschoten is ook Wassenaar uit de top-10 verdwenen. Deze gemeente daalde van plek 5 naar de 28e plaats. Centrumgemeente Leiden staat op plek 154.

 

Als beste van het land kwam opnieuw de Gelderse gemeente Rozendaal uit de bus. Bloemendaal en Laren (allebei in Noord-Holland) staan op plek 2 en 3.

Oegstgeest staat voor wat betreft ‘harmonie’ op plek 214, voor de bereikbaarheid van voorzieningen op nummer 23, en voor wat betreft de aanwezigheid van natuur neemt het de 77e positie in. Samen dus toch goed voor een tiende plek.

 

In 2021 eindigde Oegstgeest op een zevende plaats. In 2019 stond Oegstgeest net als in 2020 op de zesde plaats.

Burgemeester Emile Jaensch is blij met de tiende plaats. Hij schrijft op Facebook: “De tiende plek is een bewijs dat het fijn wonen en werken is in de op één na groenste gemeente van het land, op korte afstand van strand en stad. De waardering voor onze gemeente is een compliment aan alle bewoners, organisaties en ondernemers die het een plezier maken om hier te vertoeven. Chapeau!”

(bron: Oegstgeester Courant 9 augustus 2022)